Через місяць Великодні дзвони рознесуть радісну звістку про Воскресіння Христове, знаменуючи собою найвеличніше релігійне свято в українському календарі. Це не просто день весни, а й торжество життя над смертю, добра над темрявою.

Кагарлик.City вже сьогодні розповість вам про те, коли у 2025 році ми будемо зустрічати це свято, а також, як слід готуватися до його зустрічі.

У 2025 році вперше за останнє десятиліття православні і католики відзначать свято в один день - 20 квітня. Востаннє таке було 8 років тому.

Традиційно до Великодня готуються заздалегідь: прибирають в оселі, печуть паски, розписують писанки. Ці приготування наповнюють домівку особливою атмосферою тепла та очікування.

Як вираховується дата Великодня?

Світле Христове Воскресіння – це перехідне свято, яке не має фіксованої дати й щороку припадає на різні дні. Це пов’язано з тим, що згідно з церковним уставом, дата його святкування визначається на підставі сонячного і місячного календарів, а також з урахуванням декількох критеріїв.

Так, Великдень обов’язково припадає на недільний день. Ще одним чинником у визначенні дати Великодня є те, що він завжди відзначається після юдейської Пасхи. По-третє, Світле Воскресіння Христове традиційно святкується навесні в першу неділю після повного місяця, який настає після весняного рівнодення.

Найпростіший спосіб визначити дату свята – скористатися Пасхалією. Це - спеціальний календар, у якому дата Великодня вказана на багато років уперед.

У 2025 році і православні християни, і католики святкуватимуть Воскресіння Христове 20 квітня.

Як підготуватися до свята Пасхи?

За християнським звичаєм, Великодню передує Великий піст. У цей час люди обмежують себе у їжі й веселощах. Намагаються обов'язково причаститися, а напередодні Причастя - посповідатися.

Цього року для православних християн Великий піст розпочався 3 березня. Триває 40 днів, після чого - період найсуровішого посту - Страсний тиждень.

Початку ж Великого посту передує Масниця. У 2025 році Сирний тиждень тривав з 24 лютого по 2 березня.

Період Великого посту - це час для роздумів, аналізу свого світогляду, осмислення своїх гріхів та покаяння, період прощення.

Піст існує, в першу чергу, щоб звернути увагу на духовні аспекти життя: більше молитися, відвідувати храм, ходити на сповідь та причастя.

Святий піст – це час, коли людина особливо повинна трудитися над стриманням і плоті, і почуттів.

Стримання і молитва роблять кожного чутливим до духовних явищ, які оточують і наповнюють нас.

Страсний тиждень

  • Останній тиждень перед Пасхою є найврочистішим. Він має свою особливу назву – Страсний. У цей час всі християни починають ретельну підготовку до Воскресіння Господнього. Кожен із днів цього тижня має своє значення, оскільки вони були останніми для Христа на землі.

під час богослужінь Страсної седмиціСтрасна седмиця

  • Понеділок. У цей день віруючі згадують пророка Йосипа, проданого своїми братами в рабство, а також притчу про прокляту за безплідне життя смоковницю. У церквах розпочинається чин мироваріння, а в будинках підготовка до Великодня.
  • У вівторок православні згадують притчі, сказані Христом учням незадовго до хресних страждань. Знамениті притчі про п'ять розумних і п'ять нерозумних дів, про Друге пришестя, про заритий в землю талант заклали основу християнського світорозуміння і філософії.
  • Страсна середа пов'язана з каяттям блудниці, яка омила ноги Христа.
  • Чистий четвер - найбільш очікуваний день Страсного тижня. Згадуються події Таємної вечері: обмивання ніг апостолам Іісусом Христом, Святе Причастя, події в Гефсиманському саду, і, нарешті, зрада Юди. У храмах служать особливі літургії.
    У цей день починалася активна підготовка до Великодня.
  • Страсна П'ятниця - день суду, розп'яття і хресних мук Христа. Великий піст входить в свій апогей - від світанку і до кінця вечірнього богослужіння максимальне утримання від їжі.
    У цей день також дають особливі пожертви і обдаровують менш заможних сусідів, друзів і близьких продуктами до великоднього столу.
  • У суботу згадують погребіння Христа.
  • У ніч з суботи на неділю у храмах проходять святкові богослужіння. Святкується позбавлення від гріха. Нічне богослужіння, якому передує урочистий хресний хід, змінюється Пасхальною заутренею. Віруючі вітають один одного вигуками «Христос Воскрес!» - «Воістину Воскрес!».

Освячення пасхальних кошиків на Великдень у КагарликуОсвячення пасхальних кошиків на Великдень на Кагарличчині

Ранок Великодня розпочинають зі слів «Христос Воскрес!» Після цього вся сім'я повинна сісти за святковий стіл, на якому мають бути освячені продукти з кошика. Розпочати великодній сніданок варто з паски та свяченого яйця.

Символіка Великоднього кошика

страви Великоднього столуСвятковий стіл на Великдень

У пасхальний кошик зазвичай кладуть паску, писанки, сир, масло, ковбаси, хрін та сіль.

  • Паску вважають найголовнішим символом Великодня, бо вона символізує Небесне Царство і радість Воскресіння Христа.

Вважається, що прообразом пасок став артос — хліб, який освячується і в перший день великого торжества кладеться в церкві на аналой.

Паски означають, що в будинку, де вони стоять на столі, завжди відкриті двері для Іісуса.

  • Яйце також є важливим атрибутом свята, адже воно означає переродження, прихід нового.

За переказами, перше пасхальне яйце подарувала Марія Магдалина римському імператору Тиберію. Вона прийшла в палац, щоб повідомити добру новину, але імператор не повірив у воскресіння Христа і сказав, що це рівнозначно тому, що біле яйце раптом стане червоним. Після цих слів яйце дійсно набуло червоного кольору, що символізує кров Іісуса, пролиту на хресті.

Так з'явилася традиція фарбувати яйця до Великодня, які в Україні заведено називати крашанками.

Як святкують Великдень в інших країнах?

Польща

Великдень тут святкують у неділю та понеділок. Ранок неділі починається зі святкової меси у костелі. Люди йдуть до церкви з кошиками й кладуть туди : яйця, хліб, м’ясо, хрін і масло. Після чого поляки сідають за святковий стіл.У святковий день діти отримують шоколадні яйця в подарунок від Пасхального зайчика.

Наступного дня у Польщі є давня традиція «смігус-дингус» - це обливання один одного водою. У цей день дівчата плетуть вінки з квітів та лікувальних трав й співають пісні.

Італія

Великдень для італійців - один з улюблених свят. Після служби цей день заведено проводити із сім’єю за одним великим столом, де обов’язково повинні бути такі страви: Коломбо (кекс з лимонним ароматом), баранина зі смаженими артишоками, салат з солодкого перцю, оливок і помідорів, а також солений пиріг з яйцем і сиром.

Понеділок італійці проводять на природі, влаштовуючи прогулянки та пікніки

Німеччина

Ранок Великодня починається з церковної служби після чого німці сідають за святковий стіл. Традиційною символічною стравою для німців є: риба та лимонний пиріг

Ще з давніх-давен є повір’я, що Великодний зайчик розмальовує писанки та ховає їх у саду. Тому напередодні свята батьки ховають кошик з ласощами й писанками в різних місцях. Після святкового столу діти шукають кошики по всій оселі. У другій половині дня німці відвідують друзів й родичів.

Ще один з символів Великодня - пасхальне дерево, яке прикрашають розмальованими яйцями.

Індія

Попри те, що кількість християн в Індії становить 2,5%, але люди все одно святкують Великдень використовуючи свою символіку.

Основною частиною святкувань в Індії є обмін подарунками, богослужіння та карнавали. Тут заведено дарувати пасхальні тістечка та кольорові ліхтарики.

США

У США Великдень починається зі служби у церкві, яке супроводжується колективним співом на честь Ісуса Христа. Після чого американці обов'язково збираються за сімейним столом, де традиційна страва - це шинка з картоплею, ананасами та овочами. Дітям дарують кошики з розмальованими крашанками та солодощами.

Основна символіка свята - катання яєць з гори. Діти змагаються, хто далі й без зупинки прокотить своє яйце.

Великобританія

В неділю британці відвідують Пасхальну службу. Церкви на Великдень прикрашають гілками дерев, нарцисами та розфарбованими яйцями. В цей день заведено вдягати новий одяг, що символізує кінець сезону поганої погоди й настання весни. Після служби заведено проводити час за одним сімейним столом, а ввечері усі танцюють та веселяться на традиційному карнавалі.

Одна з особливостей в цій країні є збирання яєць. В неділю з самого ранку діти прокидаються і починають шукати заховані яйця, які вони розписували на минулому тижні. Малеча по всьому будинку починає шукати яйця. Дитина, яка збере найбільше яєць, отримує приз.

Франція

Головний великодній символ у Франції — дзвіночок, звук якого можна почути всюди. Французи вірять, що його дзвінке “щебетання” залучає в життя веселощі і щастя.

Разом з дзвіночками будинки прикрашають кольоровими стрічками і гірляндами. На святковому столі обов’язково присутні шоколадні фігурки, смажене курча і тістечка з шоколадною начинкою.

Паски у Франції не печуть, а замість них з апетитом жують хрусткий багет з копченою ковбасою і оливами на природі. Так що зони відпочинку в парках нагадують великий гучний ярмарок.

Олексій АДАМЕНКО