А+ Збільшити шрифт

А- Зменшити шрифт

Зберігання харчових продуктів у закладах торгівлі за умов віялових відключень електроенергії!

опубліковано: 19 липня 2024 оновлено: 27 липня 2024

Через масовані обстріли критичної інфраструктури в Україні введено екстрені аварійні відключення електроенергії, у тому числі в Київській області.

 Відключення електроенергії також стосується і торгових мереж, де реалізуються харчові продукти. Основні види харчових продуктів тваринного походження (рибні, м’ясні та молочні продукти), овочі та фрукти мають зберігатись при відповідних температурних режимах в холодильних вітринах, холодильних та морозильних камерах.

 Часте відключення електроенергії може призвести до поломки вказаного холодильного обладнання, що в свою чергу сприятиме розмороженню та псуванню харчових продуктів, тому управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Обухівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області   рекомендує операторам ринку що здійснюють обіг (реалізацію, зберігання, виробництво тощо) харчових продуктів завчасно подбати про наявність альтернативних джерел електроенергії.

 За відсутності джерела живлення перестають працювати холодильні та морозильні камери, інше електрообладнання на виробництві, складах та торгових залах.

 Така ситуація може бути небезпечною для споживачів, адже харчові продукти тваринного походження (м’ясо – ковбасні вироби, риба та рибна продукція, молоко та молочна продукція в асортименті) можуть зіпсуватися та стати непридатними для споживання.  Купівля небезпечних та неякісних харчових продуктів може призвести до виникнення гострих харчових отруєнь.

 

 Відповідно до впровадженої системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), яка повинна працювати у оператора ринку що здійснює обіг харчових продуктів (реалізацію, зберігання, виробництво тощо) необхідно:

– Розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії;

– Провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, дотримання термінів придатності тощо;

– Переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації;

– Розробити додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва та зберігання харчових продуктів;

– При виробництві та обігу харчових продуктів посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температура та час зберігання харчових продуктів);

– Під час вимкнення електроенергії важливо зберегти охолоджені або заморожені продукти безпечними для споживання;

– По можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових відключень електроенергії.

                                                                   

                                                                            Управління безпечності харчових продуктів

                                                                            та ветеринарної медицини, державного нагляду

                                                                            за дотриманням санітарного законодавства

                                                                            Обухівського району Головного управління

                                                                            Дежпродспоживслужби в Київській області