Харчування для школярів по-новому

Обід, приготовлений кухарями базової кухні Кагарлицького ліцею №1 очікує школярівОбід, приготований кухарями базової кухні Кагарлицького ліцею №1, очікує школярів

У 2024-2025 навчальному році харчування для учнів ліцеїв та гімназій Кагарличчини, а це 12 закладів, організовано за іншими принципами, ніж звично. Минулі роки харчування проводило підприємство, яке вигравало тендер. Зазвичай до Кагарличчини воно не мало жодного стосунку, за винятком того періоду, коли функцію харчування брало на себе Кагарлицьке районне споживче товариство.

Цього року все змінилося - тепер організацією харчування займається відділ освіти міської ради.

«Одним із важливих завдань є організація харчування учнів у наших навчальних закладів, - розповідає Надія Омельченко. - До цього часу ми користувалися послугою для організації харчування, яку нам надавали сторонні організації.

Але із цього навчального року ми вирішили організувати самостійне харчування.

Що це означає? А це означає, що на сесії міськради була прийнята програма організації харчування, як для дошкільних закладів, так і для закладів загальної середньої освіти. Також рішенням сесії затверджено, діти яких пільгових категорій звільняються від оплати за харчування, та встановлена вартість харчування».

Надія Омельченко, начальниця відділу освіти Кагарлицької міськради, розповідає про організацію харчування учнів громадиНадія Омельченко, начальниця відділу освіти Кагарлицької міськради, розповідає про організацію харчування учнів громади

Відповідно до вікових категорій наших дітей, а їх 3: від 6 до 11 років, від 11 до 14 років і від 14 до 18 років, різняться обіди за вагою порції та кількістю калорій, і, відповідно, й вартість харчування. Для першої категорії вона становить 45 гривень, для другої - 50 і для третьої категорії 55 гривень.

На Кагарличчині діє проєкт “базова кухня»

«Зараз в Україні діють три проєкти організації харчування: базова кухня, опорна кухня і кейтерингове харчування. У нас у Кагарлицькій громаді харчування організовано за проєктом «базова кухня», - пояснює Надія Омельченко.

Що таке базова кухня? Це харчоблок окремої школи, який забезпечує харчування тільки її учнів і в якій є повний перелік необхідного як матеріального забезпечення, так і технологічного обладнання.

Багато залежить від спеціалістів

Надія Омельченко та технолог Наталія Чухрай обговорюють меню для шкільних їдалень КагарличчиниНадія Омельченко та технолог Наталія Чухрай обговорюють меню для шкільних їдалень Кагарличчини

Щоб якісно організувати харчування учнів, відділ освіти ввів до штату технолога Наталію Чухрай, вона розробила технологічні картки, меню, які потім затвердили в Держпродспоживслужбі.

Також до штату ввели шеф-кухарів, попередньо це один кухар на 80 учнів (тобто, на всі заклади це 27 кухарів), помічників кухарів та завідувачів складських приміщень.

«На жаль, зараз проблема знайти кухаря, зараз кадрова проблема взагалі, - ділиться болями Надія Омельченко. - У нас була проблема зі Слободою. Харчування в усіх школах запрацювало, а в Слобідську гімназію не могли знайти кухаря. Втім, і тут мали запасний варіант - якби кухаря в Слободу не знайшли, то готували б для цієї гімназії на базі Кагарлицького ліцею №1».

«У нас є ще потреба в забезпеченні матеріально-технічної бази: це посуд - чашки, ложки, миски, бо це розхідний матеріал, так би мовити. Десь ще треба дозабезпечити і холодильниками, м'ясорубками. Але це все буде зроблено найближчим часом», - каже Надія Омельченко.

На черзі - «опорна кухня»

Останні приготування в їдальні Кагарлицького ліцею №1 перед приходом учнів на обідОстанні приготування в їдальні Кагарлицького ліцею №1 перед приходом учнів на обід

Що стосується опорної кухні, ми зараз працюємо над цим проєктом. Думаємо, що вона розпочне свою роботу: якщо не з 1 січня 2025-го року, то з 1 вересня вже наступного навчального 2025-2026 року.

Опорна кухня - це харчоблок, який буде забезпечувати потреби не тільки власної школи, а й потреби інших навчальних закладів. Відповідно до вимог одна опорна кухня може забезпечувати до 1200 учнів. Ми плануємо, що буде вона на базі Кагарлицького ліцею №3 і забезпечуватиме харчуванням ще й дітей, які навчаються в Переселенській, Буртівській та Кадомській гімназіях. Готова їжа доставлятиметься в ці заклади в термосах спеціальним автомобілем.

Охочих посмакувати шкільними блюдами стає більше

Порівняно з минулим навчальним роком у нас зросла кількість учнів, які харчуються. Кількість дітей пільгових категорій збільшилась на 100. А кількість дітей, для яких зараз розпочато харчування, загалом - 1500.

«З огляду на те, що в нас харчування якісніше, аніж було, є тенденція й до зростання загальної цифри, - ділиться Надія Омельченко. - Порівняно з минулим роком, коли третій ліцей подавав 350 дітей, що харчувалися, то сьогодні, коли ми лише третій день будемо харчувати, їх уже 450. У четвертому ліцеї таких дітей уже 200, коли минулого року було 100. Тут багато залежить від кухаря, бо можна приготувати борщ, до прикладу, з трьома різними смаками. Ми націлюємо кухарів на те, щоб їжа була і смачна, і якісна».

Хоча нові вимоги до приготування продуктів мають свої особливості: обмежено споживання крохмалевмісних картоплі та рису, а також до мінімуму зведено використання цукру і солі.

Скільки коштує шкільний обід?

Шеф-кухар базової кухні Кагарлицького ліцею №1 Ольга Снігур спілкується із учнями стосовно їхніх смакових вподобаньШеф-кухар базової кухні Кагарлицького ліцею №1 Ольга Снігур спілкується із учнями стосовно їхніх смакових вподобань

Відповідно до вікових категорій наших дітей, а їх 3: від 6 до 11 років, від 11 до 14 років і від 14 до 18 років - різняться обіди й за вагою порції та кількістю калорій, і, відповідно, й вартість харчування. Для першої категорії вона становить 45 гривень, для другої - 50 і для третьої категорії 55 гривень.

Утім, не всі батьки платять за обіди саме таку вартість. Надія Омельченко розповіла, що  ліцеї та гімназії Кагарличчини відвідує 669 дітей пільгових категорій, для яких обіди безкоштовні.

Це - діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які мають статус малозабезпеченої сім'ї, діти, батьки, яких перебувають на військовій службі, які загинули, на жаль, які пропали безвісти і батьки яких служать у добровольчому формуванні Кагарлицької територіальної громади, діти-інваліди, діти, які навчаються в інклюзивних класах, тобто, це дітки з особливими освітніми потребами.

Для учнів перших-четвертих класів вартість харчування - 50% становлять кошти місцевого бюджету, а ще 50% - це кошти батьків.

Самостійна організація харчування - маємо переваги

Під час обіду в Кагарлицькому ліцеї №1Під час обіду в Кагарлицькому ліцеї №1

Яку перевагу дала самостійна організація харчування, то це здешевлення обідів разом із підвищенням їхньої якості. Нехай не на багато, адже продукти постійно зростають у ціні, але на 10 - 15 гривень, залежно від вікової категорії учнів, вартість обідів зменшилася.

«Якщо минулого року, коли нам організовувало харчування стороннє підприємство, для всіх категорій вартість харчування була 60 гривень, то зараз для молодшої ланки 45, - наводить приклад керівниця освітньої сфери Кагарлицької громади. - Оті 15 грн різниці все ж трохи полегшують навантаження на бюджет батьків».

«І, звісно, ми старалися скласти якісне меню, - продовжує Надія Омельченко. - Якщо говорити про фрукти, то торік надавач послуг ними мало забезпечував. А в цьому році ми вже закупили банани, груші, яблука, кавуни. По овочах у нас закуплено перець, огірки, помідори, капусту. Завезли м’ясо, рибу, і зараз завозимо молочні продукти. Відбувся вже тендер і на крупи, і на всю бакалію».

Що ж у тому шкільному меню, або що таке фритата?

Під час обіду їдальні Кагарлицького ліцею №1Під час обіду в Кагарлицькому ліцеї №1

Для скептиків, мовляв, що можна якісно приготувати на 45-50 гривень, зазначимо, що меню складається на 4 тижні з урахуванням сезонів, і повториться воно лише через місяць.

Ось приклад собідів на кілька днів поспіль (вага вказана для дітей віком 6-11 років). Прочитайте, в ньому є страви, про існування яких дехто з вас навіть не підозрював.

Тижневе меню шкільних обідів

Перший день:

  • салат зі свіжих томатів із солодким перцем (100 г),
  • борщ із картоплею (200 г),
  • ліниві голубці з м’яса птиці (235 г),
  • узвар із суміші сухофруктів (200 г),
  • хліб цільнозерновий (30 г),
  • банан (100 г).

Другий день:

  • овочева юшка (200 г),
  • запіканка сирна (150 г),
  • соус сметанний (25 г),
  • какао (200 г),
  • хліб цільнозерновий (30 г),
  • яблуко (100 г).

Треій день:

  • салат з капусти та моркви (100 г),
  • гречана юшка (без засмажки) (200 г),
  • кус-кус розсипчастий (120 г),
  • чахобілі з куркою (100 г),
  • чай з мелісою (200 г),
  • хліб цільнозерновий (30 г),
  • груша (100 г).

Четвертий день:

  • салат з буряка з ароматною олією (100 г),
  • перловий суп (200 г),
  • пшенична каша класична (120 г),
  • рибні січеники з манкою (130 г),
  • чай з липою (200 г),
  • хліб цільнозерновий (30 г),
  • кавун (100 г).

П’ятий день:

  • асорті овочеве (100 г),
  • суп гороховий (200 г),
  • гречана каша з чебрецем (120 г),
  • фритата (50 г),
  • йогурт (150 г),
  • хліб цільнозерновий (30 г),
  • банан (100 г).

І це лише меню 1 тижня. Якщо заглянути далі, то там ще є, крім звичних нам борщів, супів, пловів та каш, тушкована курка в соусі, гуляш із кмином, сирники, курячі нагетси, рибні палички, курячий шніцель, сирна запіканка, січеники із м’яса птиці, ліниві вареники, омлет із орегано та шипшиновий напій.

Утім, чи смакує все це, найкраще спитати в дітей. Це ми зробимо згодом, нехай спочатку спробують все, що пропонує нова шкільна кухня.

Продукти купують на Prozorro Market

Запаси овочів в харчоблоці базової кухні Кагарлицького ліцею №1Запаси овочів у харчоблоці базової кухні Кагарлицького ліцею №1

Усі закупівлі продуктів для харчування учнів Кагарличчини йдуть через Prozorro Market.

Відділ освіти для забезпечення якісного харчування  ввів до свого штату технолога, окремого бухгалтера. Технолог розробила меню, склала калькуляцію споживання продуктів (скільки повинно грамів тих чи інших продуктів на порцію, чи це овочі, чи фрукти, чи м'ясо тощо). А вже відповідно до цієї калькуляції і виводилась потреба в загальній кількості продуктів на чотири місяці.

На основі цих розрахунків вже й проводились тендерні закупівлі.

«З представниками організацій, які постачатимуть нам продукти, була розмова, що раз на місяць чи два рази на тиждень вони роблять поставки, залежно від того, які це продукти, - розповідає деталі Надія Омельченко. - Якщо це крупи - дозволяється поставка раз на місяць. Якщо овочі, то двічі на тиждень. А хліб завозиться кожного дня. Молочні продукти будуть завозити двічі на тиждень: це - йогурти, кефір, масло, сири».

Якість продуктів та  страв контролюють на різних рівнях

Обладнання для приготування їжі в харчоблоці базової кухні Кагарлицького ліцею №1Обладнання для приготування їжі в харчоблоці базової кухні Кагарлицького ліцею №1

«Загальний контроль за роботою кухонь, якістю приготування обідів здійснюватимуть працівники відділу освіти, технолог, бо там розробляються калькуляційні картки й інша документація, яку потрібно вести. У нас ще є орган контролю Держпродспоживслужба і лабораторний центр. Ще в кожному закладі контроль покладено на його директора та бракеражну комісію», - акцентує на важливому моменті начальниця відділу освіти Кагарлицької міськради.

Зараз практично вся відповідальність щодо організації  приготування харчів лягає на керівника закладу. Коли завозяться продукти, то на них повинен бути відповідний сертифікат якості, мають бути дотримані терміни відповідно до системи НАССР (система контролю якості харчових продуктів).

Якщо раптом якісь продукти привезуть неякісні, то кухарі мають право повернути їх назад, відмовитися від них і не приймати.

Холодильники в харчоблоці базової кухні Кагарлицького ліцею №1Холодильники в харчоблоці базової кухні Кагарлицького ліцею №1

«Постачальники, які заходять на тендер через Prozorro Market, отримують там відповідні дозволи, і, звісно, що вони гарантують, що забезпечуватимуть заклади якісними продуктами, - пояснює принципи закупівель Надія Омельченко. - Якщо ж раптом якість продуктів не відповідатиме вимогам, то відділ освіти, уповноважені особи можуть звертатися з листом безпосередньо на цю платформу і повідомляти, що ось такий-то постачальник не виконує свої зобов’язання - забезпечує неякісними продуктами. А вже уповноважені особи з Prozorro Market розглядатимуть ці повідомлення і робитимуть висновки, чи допускати такого постачальника до участі в тендерних процедурах чи ні».


Валентин Владіміров